Elezi takon Cosio-Pascal, themelues i Konferencës për menaxhim me borxhin

Në kuadër të konferencës së UNCTAD, zëvendësministrja Elezi takon Cosio-Pascal, themelues i Konferencës për menaxhim me borxhin!

Gjenevë/Shkup, 19 nëntor – Në kuadër të punimeve të konferencës së 12-të të UNCTAD që po mbahet në Gjenevë të Zvicrës nga data 18 nëntor deri më 21 nëntor, zëvendësministrja e financave Dr. Shiret Elezi është takuar me Enrique Cosio Pascal, themelues i Konferencës për menaxhim me borxhin në kuadër të kësaj konference me të cilin kanë shkëmbyer përvojën financiare të RMV-së ndërkohë që në anën tjetër zëvendësministrja Elezi e ka informuar për të gjitha ndryshimet ligjore në sektorin financiarë që janë bërë në vend, transmeton gazeta KOHA.

Konferenca, e organizuar nga UNCTAD, mbahet çdo dy vjet dhe është një forum për shkëmbimin e përvojave midis qeverive, organizatave ndërkombëtare, akademive, sektorit privat dhe shoqërisë civile mbi çështjet aktuale të financave publike dhe menaxhimin e borxheve.

Këtë vit, Konferenca do të trajtojë çështje të rëndësishme si iniciativat e fundit të transparencës së borxhit dhe politikat për të mbështetur qëndrueshmërinë e borxhit afatgjatë, tendencat aktuale në ekspozimin e krizave të borxhit në vendet në zhvillim dhe rolin e bashkësisë ndërkombëtare në forcimin e menaxhimit të borxhit.

Konferenca u hap nga Zëvendëssekretari i përgjithshëm i UNCTAD, Isabelle Durant ndërsa në të marrin pjesë përfaqësues të lartë të institucioneve kombëtare, ekspertë, akademikë, përfaqësues të organizatave ndërkombëtare dhe rajonale dhe sektorin e OJQ-ve. Në konferencë marrin pjesë edhe ministra të financave dhe përfaqësues nga mbi 100 vende të botës.

T’ia nisësh nga e para

Të jesh e divorcuar, nënë dhe të rrisësh e vetme një fëmijë në Shqipëri është shumë e vështirë. Kjo bëhet edhe më e vështirë kur nuk ke shtëpi, kur nuk ke punë dhe as një profesion…

Në dhjetor të vitit 2018, *Klara, 26-vjeçarja nga Shkodra i dha fund martesës së saj. La pas ëndrrat e thyera dhe vijoi të jetë e fortë për veten dhe për fëmijën e saj 2-vjeçar… Pa punë, pa profesion dhe me një jetë për t’ia rinisur nga e para, ajo bashkë me djalin e vogël u transferuan në një shtëpi me qira, falë dhe ndihmës së familjes së saj.

Të rifillosh…

Mes frikës për të ardhmen, të një procesi për divorc që nuk mund ta vijonte, sepse nuk e kishte të mundur të përballonte shpenzimet e  gjyqit, ajo po përjetonte ditët e saj më të vështira…

“Ende i kujtoj ato ditë, atë situatë të vështrirë veçanërisht nga ana ekonomike dhe morale, por për fat kam pasur mbështetjen e familjes sime. Fëmija është dy vjeç dhe nuk mundem të them se e kupton situatën, por unë po mundohem me mish dhe me shpirt që t’i krijoj mundësi për një jetë të mirë, duke siguruar shtëpi, çerdhe, ushqim dhe veshmbathje. Prioritet për mua është fëmija im dhe do të mundohem që t’ia krijoj mundësitë me çfarë të mundem.”- pranon ajo.

Ajo nisi të kërkojë punë duke pyetur të njohur e të panjohur. Ato pak raste që arriti të gjente diçka, kërkonin punëtore me turne dhe në disa raste edhe pa të dielën pushim.

Për të gjetur punë më pengonte orari i çerdhes së djalit, që mbyllej në orën 17:00. Kjo gjë s’më lejonte punë me turne dhe të dielën çerdhja është e mbyllur. Në ato vende ku kam pyetur, e diela nuk ishte pushim”- na thotë ajo.

Sfidat e Klarës nuk ishin vetëm gjetja e një pune që të siguronte jetesën e saj dhe të birit, pasi bashkëshorti nuk kontribuonte më, por dhe të ecte para me procesin e divorcit, i cili gjithashtu kërkonte shpenzime dhe tarifa që ajo nuk mund t’i përballonte.

“Unë kisha nevojë për këshillim ligjor, kudo që pyesja me kërkonin para dhe shifrat ishin të papërballueshme, avokatët vetëm për kërkesë-padinë kërkonin 15.000 lekë, psikologu kërkonte 40.000 lekë, si dhe tarifat për shpenzimet gjyqësore… “ – tregon ajo

Gjatë kërkimeve të saj, ajo ndeshi në Zyrën Ligjore që ofronte shërbime Falas në Shkodër, iniciativë e “Raise YOUR Voice for Human Rights”, në kuadër të projektit “Youth Standing Up for Human Rights in Albania” (Të rinjtë për të Drejtat e Njeriut në Shqipëri) zbatuar World Vision dhe SEEYN me financim të Bashkimit Evropian.

Ndihma e zyrës fillimisht ka qenë për të më shpjeguar të gjitha procedurat dhe pasojat e zgjidhjes se martesës. Kam zhvilluar disa takime në Zyrën e Shërbimeve ligjore dhe më kanë kushtuar gjithmonë kohë për të dëgjuar problemet që unë kisha. Me një fëmijë të vogël për të rritur, procedurat e divorcit i kam lënë pak mbrapa, por tani kam nisur kërkesë-padinë dhe kërkesën për përjashtim nga tarifat gjyqësore, të cilën e  kanë përgatitur punonjësit e zyrës dhe në vazhdim do pres edhe thirrjen për në gjykatë.”- na shpjegon Klara.

Në Zyrën Ligjore Falas, Klara gjeti përkrahje jo vetëm në aspektin juridik, por dhe atë njerëzor.

“Shkova në zyrën që kisha dëgjuar. Kur hyra më pritën stafi dhe të rinjtë vullnetarë, më lanë takim një ditë tjetër që të dorëzoja dokumentat mbi procesin e divorcit. Më shoqëruan në Zyrën e Punës, ku u takova me ndërmjetësen për punë, e cila më sugjeroi punën që kam aktualisht.”– thotë 26 vjeçarja.

Aktualisht, Klara është e punësuar në një kompani fasonerie, në procesin e paketimit të veshjeve. Gjendja ekonomike është përmirësuar dhe arritur të përmbushë  disa nevoja të fëmijës.

 “Tani ndihem më fortë, edhe pse pa mbështjen e bashkëshortit, kam besim që mund t’ia dal”- pranon ajo.

Gjatë këshillimeve në Zyrën e Shërbimeve Ligjore falas në Shkodër

Një zyrë ligjore falas

Zyra e Shërbimeve Ligjore Falas  është një stacion, i krijuar për të pritur raste konkrete që kanë nevojë për ndihme juridike parësore. Kjo zyrë është ideuar nga të rinjtë në Shkodër, pjesë e “Raise YOUR Voice for Human Rights”, me qëllim që të ofrohet ndihmë personave me pamundësi ekonomike dhe që t’i shërbejë studentëve të fakultetit të drejtësisë për të bërë praktikën. Fuqizimi ekonomiko-social i Klarës, nëpërmjet punësimit pas ndërmjetësimit me zyrën e Punës dhe përpilimi i kërkesë-padisë dhe Kërkesës për Përjashtim Tarifash Gjyqesore, është një ndër sukseset që Zyra e Ligjore falas ka arritur.

Të rinjtë dhe të drejtat e njerit

Prej muajit Prill 2019 ka nisur iniciativa “Raise YOUR Voice for Human Rights”, pjesë e projektit “Youth Standing Up for Human Rights in Albania” (Të rinjtë për të Drejtat e Njeriut në Shqipëri”) zbatuar nga World Vision dhe SEEYN, i bashkëfiancuar Bashkimi Evropian. Ky projekt ka në fokus të rinjtë dhe fuqizimin e tyre në çështjet e të Drejtave te Njeriut, por dhe duke i dhënë studentëve të drejtësisë në Shkodër, një hapësirë ku mund të njohin dhe të prekin më nga afër çështjet ligjore.

*Emri i personazhit është ndryshuar për të mbrojtur identitetin e vërtetë.

 

#YouthStandingUpforHumanRightsinAlbania

#Ecimrritemisebashku

#youthempowerment

 #humanrights #ruleoflaw #childparticipation

Esmeralda Hoti në fotot e reja sjell elegancë dhe klas

Esmeralda Hoti është këngëtarja shqiptare që jeton prej vitesh në Bruksel dhe që karrierën e saj të live-it e zhvillon jashtë kufijve shqiptare, por që herë pas here sjell ndonjë klip solo apo bashkëpunim për të gjithë ndjekësit e muzikës së saj.

Së fundmi ajo ka realizuar një set fotosh në Bruksel nën kujdesin e fotografes Dili Caglan dhe stilimin e veshjeve nga vajza e saj Evelin. Esmeralda në këto foto sjell elegancë dhe klas, të cilin e ka treguar edhe në klipet e saj, ku këto dy tipare e shoqërojnë në çdo dalje të sajën.

Image may contain: Esmeralda Hoti, standing
ADVERTISEMEN

Buna kurorëzohet me dy çmime në festivalin ‘Ylberi’

Mbrëmë me datë 17 11 2019 në Shkup u mbajt edicioni i 20- të i festivalit të këngës për fëmijë ,, Ylberi,,Në këtë festival garues morën pjesë 20 këngë të interpretuara nga fëmijë të moshave të ndryshme të cilët interpretuan këngë nga bota e fëmijëve. Ritmet e ndryshme,tekstet me përmbajtje të qëlluara si dhe interpretimi i bukur skenik i dhanë edhe më shumë shije këtij festivali. Në mesin e këtyre fëmijëve nuk kishte si të mungonte zëri i bukur i këngëtares së vogël nga Tetova Buna Sherifit ( fitueses së festivalit ,, Bletëzat,, -2019) Kësaj here Buna interpretoi fuqishëm këngën,,Balerina,, me tekst dhe muzikë të Laurije Ibraimit dhe orkestrim të Albert Camit. Kjo këngë u gjallërua nga interpretimi i saj i përkryer dhe plot energji ,nga siguria e saj në skenën e festivalit si dhe nga pamja e saj e jashtme ku vinte në pah fustani shumëngjyrësh që përkonte pikërisht me ngjyrat e ylberit. Buna u kurorëzua me dy çmime: 1. Çmimin ,, Ylberi,, 2. Çmimi i dytë i jurisë profesionale Menjëherë pas festivalit Buna mori urimet më të sinqerta nga bashkëmoshataret e saj ,ajo edhe njëherë dëshmoi para të gjithëve se me talent dhe punë mund të arrihet çdo gjë. Ne i dëshirojmë shëndet dhe suksese bukuroshes duke dashur që sa më shpejt të na përfaqësojë në ndonjë festival jashtë kufijve.

Buna kurorëzohet me dy çmime në festivalin ‘Ylberi’

Mbrëmë me datë 17 11 2019 në Shkup u mbajt edicioni i 20- të i festivalit të këngës për fëmijë ,, Ylberi,,Në këtë festival garues morën pjesë 20 këngë të interpretuara nga fëmijë të moshave të ndryshme të cilët interpretuan këngë nga bota e fëmijëve. Ritmet e ndryshme,tekstet me përmbajtje të qëlluara si dhe interpretimi i bukur skenik i dhanë edhe më shumë shije këtij festivali. Në mesin e këtyre fëmijëve nuk kishte si të mungonte zëri i bukur i këngëtares së vogël nga Tetova Buna Sherifit ( fitueses së festivalit ,, Bletëzat,, -2019) Kësaj here Buna interpretoi fuqishëm këngën,,Balerina,, me tekst dhe muzikë të Laurije Ibraimit dhe orkestrim të Albert Camit. Kjo këngë u gjallërua nga interpretimi i saj i përkryer dhe plot energji ,nga siguria e saj në skenën e festivalit si dhe nga pamja e saj e jashtme ku vinte në pah fustani shumëngjyrësh që përkonte pikërisht me ngjyrat e ylberit. Buna u kurorëzua me dy çmime: 1. Çmimin ,, Ylberi,, 2. Çmimi i dytë i jurisë profesionale Menjëherë pas festivalit Buna mori urimet më të sinqerta nga bashkëmoshataret e saj ,ajo edhe njëherë dëshmoi para të gjithëve se me talent dhe punë mund të arrihet çdo gjë. Ne i dëshirojmë shëndet dhe suksese bukuroshes duke dashur që sa më shpejt të na përfaqësojë në ndonjë festival jashtë kufijve.

Me Ali Ahmeti, prijatarin e aspiratës clirimtare të shqiptarëve të Maqedonisë

Në zhvillimet e bujshme aktuale gjithëshqiptare, koha është rrudhur dhe, jo vetëm njerëzit me përgjegjësi të larta, por edhe më të zakonshmit, gjithënjë e më pak kanë kohē e mundësi për takime miqësh e shokësh dhe për çaste të këndshme vëllazërore, të lirshme dhe të sinqerta, në gëzime e hidhërime! Por, Ali Ahmeti, udhëheqësi më i angazhuar në përpjekjet çlirimtare të shqiptarëve të Maqedonisë, ndryshon shumë nga të gjithë liderët gjithëshqiptar, sepse, për shok e miq, gjithmonë gjenë kohë.
Dhembja për vdekjen e regjisores sē re Arzana Kraja sot e solli Ali Ahmetin për ngushëllime nga Tetova në Prishtinë! Bashkë me Aliun për ta shprehur dhembjen, ishin edhe dy miqët e tij, veprimtarët e njohur Seladin Xhezairi njëri nga asët e gazetarisë shqiptare, aktualisht drejtori i Klan Macedonia dhe Ismet Sylejmani, intelektuali atdhetar i pushkēs dhe i penës!
Me këta tre burra kalova çaste të kënshme duke shpaluar kujtime të shumta nga e kaluara, kur ëndrra për çlirimin e shqiptarëve nga robëria dukej e largët dhe e brishtë. Por, me ndimën e Zotit e të robit, shqiptarët e Kosovës sot janë të lirë dhe të pavarur, ndërsa shqiptarët e Maqedonisë së Veriut janë zyrtarisht pjesë konstituive e shtetësisë me të drejta të fuqishme kombëtare, të fuqishëm kah e nesërmja edhe me e mirë!
Ali Ahmeti është kryepersonazhi i arritjeve kombëtare të shqiptarëve në Maqedoni dhe, ne, miqët e tij, Ismet Sylejmani, Seladin Xhezairi dhe unë Skender Zogaj, patëm kënaqësinë për takimin vëllazëror që e bëmë në Prishtinë!
Prishtinë, 16 nëntor 2019

Me Ali Ahmeti, prijatarin e aspiratës clirimtare të shqiptarëve të Maqedonisë

Në zhvillimet e bujshme aktuale gjithëshqiptare, koha është rrudhur dhe, jo vetëm njerëzit me përgjegjësi të larta, por edhe më të zakonshmit, gjithënjë e më pak kanë kohē e mundësi për takime miqësh e shokësh dhe për çaste të këndshme vëllazërore, të lirshme dhe të sinqerta, në gëzime e hidhërime! Por, Ali Ahmeti, udhëheqësi më i angazhuar në përpjekjet çlirimtare të shqiptarëve të Maqedonisë, ndryshon shumë nga të gjithë liderët gjithëshqiptar, sepse, për shok e miq, gjithmonë gjenë kohë.
Dhembja për vdekjen e regjisores sē re Arzana Kraja sot e solli Ali Ahmetin për ngushëllime nga Tetova në Prishtinë! Bashkë me Aliun për ta shprehur dhembjen, ishin edhe dy miqët e tij, veprimtarët e njohur Seladin Xhezairi njëri nga asët e gazetarisë shqiptare, aktualisht drejtori i Klan Macedonia dhe Ismet Sylejmani, intelektuali atdhetar i pushkēs dhe i penës!
Me këta tre burra kalova çaste të kënshme duke shpaluar kujtime të shumta nga e kaluara, kur ëndrra për çlirimin e shqiptarëve nga robëria dukej e largët dhe e brishtë. Por, me ndimën e Zotit e të robit, shqiptarët e Kosovës sot janë të lirë dhe të pavarur, ndërsa shqiptarët e Maqedonisë së Veriut janë zyrtarisht pjesë konstituive e shtetësisë me të drejta të fuqishme kombëtare, të fuqishëm kah e nesërmja edhe me e mirë!
Ali Ahmeti është kryepersonazhi i arritjeve kombëtare të shqiptarëve në Maqedoni dhe, ne, miqët e tij, Ismet Sylejmani, Seladin Xhezairi dhe unë Skender Zogaj, patëm kënaqësinë për takimin vëllazëror që e bëmë në Prishtinë!
Prishtinë, 16 nëntor 2019

ME ALI AHMETIN – PRIJATARIN E ASPIRATËS ÇLIRIMTARE TË SHQIPTARËVE TË MAQEDONISËNë zhvillimet e bujshme aktuale…

Gepostet von Skender Zogaj am Samstag, 16. November 2019

DARD “Tund” themelet e industris muzikore (Video)

DARD është emri që po tund themelet e industris muzikore. Artist i kompletuar keshtu e quajten fansat që me daljen e par publike. Pas lansimit te shum projekteve të një pas njëshme sot Dard ka lansuar një super projekt. “Illegales Business “ mban titullin kënga e re. Kjo këng trajton një tematik shumë të fuqishme dhe shoqërohet nga një videoklip shumë profesional i punuar ne detaje.

Ja ku e gjeni Juvin që nga kjo javë…!

Këngëtarja simpatike Juvi duket se i është pëshkushtuar të kënduarit live dhe klipet ka menduar që ti sjellë pak më vonë. E konkretisht ajo që nga kjo javë këndon në  Kosovë në një nga ambjentet më të bukura atje “Star Dancing” në Ferizaj. Juvi bëri një hapje madhështore të prezantimit të saj aty dhe për të gjithë ata që kanë dëshirë ta dëgjojnë duke kënduar live, Juvi ju mirëpret atje duke performuar këngë të saj dhe në preferencat e publikut edhe këngë të tjera!

Agjencia për Zbatimin e Gjuhës – pjesë e aktiviteteve për Ditët e Alfabetit

“Në suaza të bashkëpunimit ndërmjet Agjencisë për Zbatimin e Gjuhës dhe Institutit të Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve sot në Manastir filluan aktivitetet për shënimin e 111-vjetorit të Ditës së Alfabetit të Gjuhës Shqipe.

Në këtë aktivitet morën pjesë funksionarë politikë, dashamirë të kulturës etj. Para të pranishmëve foli drejtori i ITSHKSH-së në Shkup – dr. Skender Asani, zëvendëskryeministri Sadulla Duraku, pasardhësi i familjes së Hasan Prishtinës – Mehmet Prishtina, drejtori i Muzeut të Alfabetit të Gjuhës Shqipe në Manastir – Nuer Arsllani. Po ashtu, fjalë përshëndetëse mbajti edhe drejtori i AZGJ-së, dr. Ylber Sela, i cili, mes të tjerash, tha: “Gjuha njihet si një nga karakteristikat themelore të një identiteti etnik të një populli. Në vitin 1908 u unifikua alfabeti, kurse tash kemi nisur të unifikojmë terminologjinë e fushave të ndryshme.”

Me këtë rast, u promovua edhe libri “Lëvizja protestante te shqiptarët” e autorit Dejvid Hosaflluk. Fjalë rasti për librin kishte dr. Jorina Kryeziu-Shkreta, Ledio Hala dhe Bertina Salliu. Pas tyre, foli edhe vetë autori i librit, i cili u përqendrua në historikun e lëvizjes protestante te shqiptarët, veçanërisht për kontributin e tyre në Manastir, ku u mbajt Kongresi i Alfabetit.” – zyra për informim, Agjencia për Zbatimin e Gjuhës