Kosova demanton Taravarin dhe ASH-në

Kosova nuk nderhyn ne politikat e brendeshme elektorale te Republikes se Maqedonise se Veriiut

Republika e Kosoves dhe institucionet shteterore te vendit tone, nuk perzihen dhe nuk nderhyjne ne politikat e brendeshme te Shkupit zyrtar. Ne qendrojme neutral dhe te balancuar sa iu perket koalicioneve eventuale te subjekteve politike ne shtetin tone fqinj, duke pasur parasysh se zgjedhjet nacionale te 12 prillit 2020, ekskluzivisht jane çeshtje e qytetarve, institucioneve dhe subjekteve politike te Republikes se Maqedonise se Veriut, kurse ne si shtet fqinj dhe mik, deshirojme qe ne Maqedonie e Veriut, te rrjedhe nje proces i ndershem, transparent dhe demokratik elektoral, duke arritur progresin e plote te stabilitetit, zhvillimit ekonomik, mireqenjes dhe integrimit euro-atlantik te Republikes se Maqedonise se Veriut!

Gjergj Dedaj
Ambasador i Kosoves
Shkup

Kosova nuk nderhyn ne politikat e brendeshme elektorale te Republikes se Maqedonise se VeriiutRepublika e Kosoves dhe…

Gepostet von Gjergj Dedaj am Freitag, 10. Januar 2020

 

Furkan Ajdari, i riu nga Shkupi me biznese në Gjermani

Kur nuk arrijnë të gjejnë veten në vendlindje, shumica prej të rinjëve udhëtojnë drejt Europës për një jetë më të mirë dhe për të bërë diçka më shumë për veten dhe familjet e tyre. Mirëpo ka edhe prej tyre që tashmë kanë formuar edhe bizneset e tyre dhe punojnë me ambicie më të mëdha.

Një prej tyre është edhe i riu nga Shkupi, Furkan Ajdari. Vetëm 23 vjeç me preardhje nga Fshati Patishka Rekë, i lindur në Shkup, ndërsa në Gjermani ka migruar që në moshën 8 vjeçare. Ajdari shkollën fillore dhe të mesme e kreu me sukses në shtetin gjerman, ndërsa me biznes filloi të merrej që nga mosha 18 vjeçare.

Ai fillimisht hyri në biznesin e shit-blerjeve të banesave dhe shtëpijave në vende të ndryshme, ndërsa së fundmi ka marrë nën udhëheqjen e tij edhe një restorant luksoz në “Golf Park” të Gjermanisë.

park gjermani

Furkani menaxhon lokalin “Rebland” në “Europa – Park Golf Club” së bashku me vëllaun e tij Omer Ajdarin. Ky restorant elitë, përveç ushqimit perfekt ofron aventurë të mahnitshme dhe relaksim me sportin e golfit, që ju mundëson eksperienc të papërshkruar që vetëm biznismen dhe milionerë të klasit të lartë janë mysafir të rregullt në restorantin që udhëhiqet nga vëllezërit shkupjan.

Për marrjen restorantit “Rebland” nën udhëheqjen e Furkanit Ajdarit dhe vëllaut të tij Omerit, kishin shkruar edhe mediat gjermane si dhe një nga gazetat më të njohura.

Rebland restourant 22

“Jam i kënaqur me punën dhe këtë që kam arritur deri më sot. Ndoshta nuk është diçka e madhe, pasi bota e biznesit është e madhe dhe nuk ka fund, që kërkon sakrificë për të tejkaluar çdo vështirësi. Por jam i lumtur që në këtë moshë kam arritur deri në këtë nivel, falenderoj Zotin, familjen time dhe vëllaun tim që kanë qenë në mbështetje time në çdo hap që kam bërë dhe më e rëndësishmja është se kanë pasur besim në mua”, ka thënë Furkan Ajdari.

23 vjeçari nga Shkupi është i pasionuar pas sportit të golfit. Ai përkrahë punëve dhe angazhimeve, kohën e lirë e kalon duke luajtur golf me miq dhe dashamirë.

Furkani - golf 1

Ai gjithashtu për atraksion ka udhëtuar drejt Shkupit për të luajtur golf në Patishka Rekë, aty prej nga e ka edhe preardhjen. 

Elezi: Me dokumentacionin e projektimit për ndërtimin e 270 km rrugë lokale inkurajojmë zhvillimin në 78 komuna!

270 km rrugë lokale do të ndërtohen ose riparohen me dokumentacionin e projektit të cilat i marrin nga Ministria e financave të 78 komuna nga vendi. Sipas Projektit të Përmirësimin e shërbimeve komunale (MSIP) i zbatuar nga Banka Botërore dhe Ministria e financave, është siguruar ndihmë prej 1,1 milion euro për komunat. Në shpërndarjen e dokumentacionit të projektit për komunat, zëvendësministrja Elezi tha se tejkalohet problemi i mos-shfrytëzimit të fondeve nga mjetet e ndara ndërkombëtare.

“Përvoja e deritanishme ka treguar që komunat ose nuk kanë fare dokumentacion teknik për projektet që dëshirojnë të zbatojnë ose nuk kanë dokumentacion teknik të plotë, në përputhje me udhëzimet dhe kërkesat e fondeve ndërkombëtare. Kjo shpesh çon në mos-shfrytëzim të këtyre mjeteve. Për të kapërcyer këtë situatë, disa nga fondet e caktuara për ndihmë teknike janë përdorur për këtë qëllim”, theksoi kështu Elezi.

Me projektet e përfunduara, 35 komunat e para do të jenë në gjendje të ndërtojnë ose të aplikojnë për fonde për rreth 105 km rrugë lokale, ku përfitim do kenë mbi 120 mijë banorë. Deri në fund të muajit mars të këtij viti do të përgatitet dokumentacioni teknik edhe për komunat e tjera.

Drejtori i zyrës së Bankës Botërore në vend Marko Mantovanelli tha se ata ishin jashtëzakonisht të kënaqur me Projektin e Përmirësimit të shërbimeve komunale MSIP, i cili vazhdon të ndërtojë më shumë se 24.000 kyçje të ujit, më shumë se 200.000 mijë banorë përfitues në këtë rast si dhe mbi 200 km rrugë lokale që tashmë janë ndërtuar.

“Kuptuam që jo vetëm financimi, por edhe projektet cilësore dhe propozimet janë përbërës më i rëndësishëm për zbatimin e suksesshëm të projekteve në komuna. Kjo është arsyeja pse ne jemi të kënaqur që kemi mobilizuar dhe e pranojmë këtë asistencë për të mbështetur cilësinë teknike, veçanërisht në rrugët lokale dhe qëndrueshmërinë e investimeve në nivelin lokal. Ky është një investim jashtëzakonisht i rëndësishëm edhe për sa i përket një operacioni paralel që ne mbështesim, ku ne financojmë 70 milion euro në rrugë lokale me Ministrinë e transportit, ku komunat do të kenë qasje në këto grante në bazë të granteve që variojnë nga 150.000 euro më e vogla deri në 1.7 milion euro më të mëdha. Është një linjë e rëndësishme e financimit, e cila do të mbështetet nga këto dokumente teknike, të cilat janë duke u zhvilluar në lidhje me këtë projekt të rëndësishëm”, tha Mantovanelli.

Kështu, në komunën e Likovës mbi 5.800 banorë do të përfitojnë nga rindërtimi i rrugës lokale mes fshatrave Orizarë dhe Slupçan në gjatësi prej 3 km. Me sigurimin e dokumentacionit të projektit, në komunën e Gazi Babës do të rikonstruohet rruga përballë Shkollës fillore dhe rreth 1.400 fëmijë që mësojnë atje do të jenë më të sigurt sepse parashikohet ndërtimi i trotuareve dhe regjimi i ri parashikon ulje të komunikacionit, shpejtësia e rrugës me 30km/orë. Në Ohër, rruga Gjorce Petrov do të rikonstruktohet aty ku trotuari ekzistues është në gjendje të keqe, dhe asfalti po shkatërrohet. Komuna e Sv. Nikoles ka marrë dokumentacionin e projektit për ndërtimin e një kyçje të rrugës jashtë qytetit me gjatësi prej 2 km, në mënyrë që kamionët e ngarkesave nga vendbanimet në rajonin lindor dhe verilindor të kenë mundësi të drejtpërdrejtë në deponinë rajonale moderne të planifikuar rishtazi në zonën e Maçkuevcit. Për komunën e Zelenikovës është përgatitur projekti për rindërtimin e rrugës nga fshati Oreshan deri në stacionin e autobusëve.

Sela i do si kukulla Besën dhe Alternativën, harton programin e ASH-së pa arritur marrëveshje

Hera e parë që pas pavarësisë ku shqiptarët kanë një opozitë të bërë copë-copë dhe që nuk kanë një Grup Parlamentar .Mes kësaj të keqeje, cdo gjë rri pezull dhe askush nuk e tregon se kush i mban kaq të inatosura partitë shqiptare që duan me cdo kusht të duken të mëdha dhe të mbajnë primatin opozitarë .Mes inateve pa fund me njëri-tjetrin dhe carjeve të thella , ai që ka marrë përsipër këtë mision “pajtimi ” mes Besës dhe Alternativës është pikërisht njeriu që në zgjedhjet e fundit Parlamentare doli i treti me dy parti tjera në koalicion.Sot “misionari” Sela , dëshiron ti merr pranë vetes partitë tjera opozitare që po të ishin bashkë , ai s’do kishte shansin që të jetë i ” pari” i opozitës dhe mbase edhe në politikë .

Në fakt Sela me ASH-në e tij e di cfarë janë koalicionet dhe kalkulimet sepse nga ato ai edhe ka përfituar më herët një vend deputeti, një vend kryetari komune me votën e atyre që ai i quan të shitur, antikombëtarë etj etj.Ajo votë atë kohë Selën e uli në karriken e Parlamentit, në atë të Komunës dhe vetëm Sela doli heroi nga kjo ,kur ngrinte në qiell liderët për të cilët sot thotë të kundërtën ndaj tyre për të shpërlarë vetveten.Mes kaq vitesh në politikë, ai akoma e konsideron veten “politika e re” e shqiptarëve .
Derisa po hyjmë në një fazë të rëndësishme për zgjedhjet Parlamentare , si kurrë më parë opozita nuk është më e përcarë dhe që secila nga partitë nga frika të shkojnë të vetme në zgjedhje kërkojnë një unitet i vështirë për të ndodhur për shkak të kontradiktave të mëhershme që cuan deri tek fraksionet brenda tyre.

Por pyetja e madhe është përse Sela i do bashkë një parti opozitare e pastër për nga kuptimi i të qenit të tillë sic është Besa dhe një tjetër si Alternativa që është fund e krye pushtet dhe që edhe në Qeverinë Teknike nuk qëndroi jashtë .As për njëqind ditë , nuk mundi ta refuzojë të qenurit në një qeveri .

Sela po luan për mrekulli lojën e tij politike sepse nën një mashtrim të perfeksionuar ai dëshiron të ketë afër Besën e Alternativën vetëm për vota ndërsa harton programin e vet pa asnjë konsultim..Pra ASH po harton programin e vet pa arritur akoma një Marrëveshje .
“Është programi që synon transformim rrënjësor në vendin tonë. Këtë program jemi duke e ndërtuar me ekspertë të fushave të ndryshme për të ndryshuar jetën e çdo qytetari të këtij vendi”, , “Jepni idetë dhe sugjerimet për fusha të ndryshme”, thuhet në njoftimin e ASH-së duke kërkuar sugjerime edhe nga ana e qytetarëve .
Sela i do si kukulla partitë për të vazhduar hapërimin e tij politik dhe pa iu bërë vonë se kush nga dy partitë tjera që i do në kalicion humbet terren politik ose jo .

Sela e ka të vështirë sepse ditët e numëruara politike për të kanë filluar .Një humbje tjetër atë e dërgon drejt fundit politik sepse mes humbjeve serike ,justifikimet për ta parë të keqen gjithnjë te tjerët dhe jo brenda oborrit të tij, nuk do bindin më njerëzit dhe aty mbaron përralla politike .

Ermira Memaj: Performanca live më mban gjallë vokalisht; Nuk e shoh veten konkurente me askënd


Nga aktivitetet që organizoheshin në Lezhë, për të prekur magjinë e skenave të mëdha. Një zë që  premton shumë, në një treg që gjithmonë ka prurje. Performanca live i mbajnë artistët aktiv vokalisht, gjë që e bën punën e tyre edhe më të bukur. Këtë na e pohon Ermira Memaj,  e cila duket se po përgatit diçka mjaft të veçantë për publikun. Memaj nuk e sheh veten konkurente me këngëtarë të tjerë, pasi thotë se secili krijon atë imazhin e vet artistik dhe lë shije me ato produksione, që hyjnë si risi në muzikë. E ardhmja duket tepër premtuese, dhe Ermira pranon se e pret një udhë e gjatë, për të arritur në tokën e premtuar, aty ku pse jo, mund të arrij shkëlqimin e merituar.

Përshëndetje, le të nisim këtë intervistë me një prezantim tëndin. Çfarë do t’i tregosh publikut për veten, kush është Ermira Memaj?

Përshëndetje për të gjithë ju! Unë jam Ermira Memaj.  Kam lindur në Bajram Currë dhe rritur në Lezhë. Jam shkolluar në Lezhë dhe më pas kam kryer studimet në shkollën profesionale “Kolin Gjoka” në po të njëtin qytet, për mësuesi. Sa i përket muzikës, kam qenë gjithmonë e angazhuar që fëmijë, por vlejnë për t’u përmendur ativitetet e shumta në pallatin e kulturës së qytetit (Lezhës), ku ndihmën më të madhe ma ka dhënë Z. Mark Gjoka, një artist, të cilin e falënderoj nga zemra për çdo gjë.

Çfarë ka të veçantë  Ermira në përfaqësimin e s
aj në muzikë?

Jam vetja e kjo besoj është mëse e mjaftueshme.

Një klip në treg, më pas një kolazh dhe së fundmi edhe  një bashkëpunim me këngëtaren Govi Reka, ku e gjen veten më shumë tek këngët solo apo në bashkëpunime?

Edhe tek këngët solo edhe tek bashkëpunimet, sidomos kur kemi të bëjmë me artistë si Govi Reka,  e cila është  një mike,  që çdokush do të donte të kishte në  rrethin e vet të miqësisë. Unë jam shumë e lumtur që jam në grup me të, pasi shkojmë kudo bashkë.

Duke qenë se ti je këngëtare e muzikës së gjallë, si është të këndosh live për orë të tëra, e bukur, e vështirë apo të dyja bashkë?

Sigurisht që ka lodhje,  por dashuria për këngën të bën të mos e ndjesh lodhjen. Ne jemi mësuar të këndojmë me orë të zgjatura. Më shumë se lodhje,  është mjaft e bukur kjo pjesë.

Në muzikë ka shumë larmishmëri këngësh dhe këngëtarësh. Si arrihet të qëndrohet në ekuilibër, sipas teje? Ti e ndjen veten të stabilizuar në tregun muzikor?

Secili këngëtarë ka vlerën e vet. Ekuilibri mbahet me atë çka ne sjellim për publikun. E njëjta gjë vlen edhe për mua. Tregu muzikorë ka shumë prurje dhe unë kam rrugë të gjatë për të bërë. (buzëqesh)

Sipas teje, artist lind apo bëhesh?

Artist lind, nuk mund të bëhesh, s’ka se si.

Çfarë të frymëzon më shumë?

Dashuria e atyre që më duan. S’ka frymëzim më të mirë.

Me kë e shikon veten konkurente në muzikë?

Nuk e shikoj veten fare në atë formë. E shoh veten si dikush, që nuk ndalet në  këtë rrugë, me këngë të reja e me shumë dashuri për publikun.

Cila është surpriza e radhës që do i bësh publikut në muzikë?

Janë disa, por meqë janë surprizë mjafton kaq.

Lamë ndonjë gjë pa thënë?

Ju falënderoj  ju për kohën.  Falënderoj ata që më mbështesin në këtë rrugë, siç janë njerëzit, që më duan, familjen time dhe miken e kolegen time Govi Reka,  që po më mbështet me shumë vlerësim.

Zëvendës ministrja Elezi pret në takim ambasadoren në Gjenevë, Teuta Agai Demjaha

“Sot prita në takim ambasadoren e emëruar të RMV-së në Misionin e kombeve të bashkuara me seli në Gjenevë, znj. Teuta Agai Demjaha”, kështu ka shkruar zëvendës ministrja e financave Shiret Elezi pas takimit që ka pasur sot në kabinetin e saj me ambasadoren e sapoemëruar në Gjenevë.

Elezi thotë se në këtë takim është biseduar lidhur me bashkëpunimin që ka Ministria e financave me organizatat botërore përfshirë këtu UNCTAD, Bankën Botërore, Fondin monetar ndërkombëtarë si dhe projektet të cilat po realizohen përmes këtyre organizatave.

“Me ambasadoren e re krahas bisedës për përfaqësimin gjinorë që po bëhet nëpër institucione të ndryshme dhe ngritjen e femrës shqiptare nëpër pozita, kemi diskutuar edhe për lidhjen mes Ministrisë së financave me organizatat ndërkombëtare si UNCTAD, Bankën Botërore, FMN, projektet aktuale të cilat i kemi me këto organizata në nivel ndërkombëtarë etj”, thekson mes tjerave zëvendës ministrja Elezi.

Këngëtari nga Hasi që braktis Londrën për të vazhduar karierën në Shqipëri

Ka një zë unik, të jashtëzakonshëm. Me një shikim ‘vrastar’ dhe butësi në interpretim, shoqëruar nga një vokal prej një ylli të vërtet. Fatjon Brati quhet këngëtari i cili ka shkëlqyer në industrinë muzikore shqiptare, si një premtim serioz që i bëhet të ardhmes, duke i thënë se profesionalizmi do të jetë i pranishme si në nivelin artistik ashtu dhe atë të paraqitjes skenike. Me zërin e ti të ëmbël e melankolik ka befasuar në secilin interpretim . Kënga e re nga Fatjon Brati mban titullin “A m’don hala” , Kënga menjeher pas publikimit është vershuar nga klikimet dhe komentet shumë pozitive. Kënga “A m’don hala” premieren ekskluzive e ka pasur në kanalin më të madhë shqiptar në youtube, në ArkivaShqip kanal ky me mbi 3 .3 miljon subscribe.

Nura: Dollneni meriton më shumë, 7 milion denarë për dy fusha sporti këtë vit

Sot në komunën e Dollnenit për vizitë ka qendruar zëvendës drejtori i Agjencisë për rini dhe sport, Izmit Nura i cili ka pasur takim me kryetarin e komunës Xhemil Qamilin.

Krahas takimit me kryetarin e komunës, Nura ka paralajmëruar edhe investimet që do të bëhen në këtë komunë, me qëllim përmirësimin e jetës së qytetarëve si dhe rikthimin e komunave nga rurale në urbane.

Një fushë futbolli në fshatin Cërnilishtë dhe një tjetër për basketboll në Debresh janë projektet të cilat i ka paralajmëruar zëvendës drejtori Nura në këtë komunë e që këto dy projekte kapin shumën prej 7 milion denarë.

‘Isha sot në komunën e Dollnenit ku nga afër kam njoftuar kryetarin e komunës z. Qamilin për projektet të cilat pritet të realizohen nga Agjencia për rini dhe sport me qëllim që të përmirësojmë jetën e banorëve të kësaj zone pasiqë ne Dollnenin e kemi obligim tonin kombëtarë e me këtë rast pritet që të fillojnë punimet shumë shpejtë në fshatin Cërnilisht një fushë për futboll dhe një fushë tjetër për basketboll në fshatin Debresh. Gjithë investimi do jetë në vlerë prej 7 milion denarë e me këto projekte ne po përmirësojmë komunat duke i rikthyer ato nga rurale në urbane’, shprehet kështu zëvendës drejtori Nura.

A do të japin dorëheqje Sela e Kasami nëse i humbin edhe këto zgjedhje!?

Zgjedhjet parlamentare të 12 Prillit do të jenë edhe vendimtare për jetgjatësinë politike të disa kryetarëve të partive politike të cilët kanë pësuar humbje edhe në zgjedhjet e kaluara.

A do të japin dorëheqje nga kreu i partive të tyre, Zijadin Sela, Bilall Kasami, Afrim Gashi në rast se humbin zgjedhjet e ardhshme?

Kujtojmë se, Sela humbi zgjedhjet parlamentare të 2016-tës, pavarësisht se kishte në koalicion RDK-në dhe UNITET-in, humbi gjithashtu edhe zgjedhjet lokale të 2017-tës, përfshi këtu edhe humbjen për komunën e Strugës ku edhe vet ishte kandidat.

Përveç Selës, zgjedhjet parlamentare të 2016-tës dhe ato lokale të 2017-tës, i ka humbur edhe Bilall Kasami, i cili edhe personalisht humbin garën për Tetovën.

Andaj, mbetet të shohim se a do të jep dorëheqje ndonjëri në rast ae humbin zgjedhjet e 12 Prillit.

Lume Dakaj dhe Albulena Rakaj sjellin një “Potpuri” fantastike!

Kengetarja e mirenjohur Lume Dakaj dhe vajza e saj Albulena Rakaj kane sjelle nje prurje te re tregun muzikore.

“Potpuri” titullohet projekti me i ri i tyre, nje projekt qe nxjerr ne pah pasionin e talenteve nene e bije.

Lumja te gjithe jeten e saj ia ka kushtuar muzikes dhe kete pasion ia ka injektuar edhe vajzes se saj e cila eshte jo me pak e talentuar. Xhirimet e klipit i kane realizuar ne dy pjese, ne Prishtine tek “M Production” me Mirton Xhekajn dhe pjesa e dyte ne Zvicer me “Tv Ari” Ne linkun me poshte do gjeni edhe klipin e Lumes dhe Albulenes dhe duke ju uruar festa te bukura ju ftojme ta ndiqni: