DARD “Tund” themelet e industris muzikore (Video)

DARD është emri që po tund themelet e industris muzikore. Artist i kompletuar keshtu e quajten fansat që me daljen e par publike. Pas lansimit te shum projekteve të një pas njëshme sot Dard ka lansuar një super projekt. “Illegales Business “ mban titullin kënga e re. Kjo këng trajton një tematik shumë të fuqishme dhe shoqërohet nga një videoklip shumë profesional i punuar ne detaje.

Ja ku e gjeni Juvin që nga kjo javë…!

Këngëtarja simpatike Juvi duket se i është pëshkushtuar të kënduarit live dhe klipet ka menduar që ti sjellë pak më vonë. E konkretisht ajo që nga kjo javë këndon në  Kosovë në një nga ambjentet më të bukura atje “Star Dancing” në Ferizaj. Juvi bëri një hapje madhështore të prezantimit të saj aty dhe për të gjithë ata që kanë dëshirë ta dëgjojnë duke kënduar live, Juvi ju mirëpret atje duke performuar këngë të saj dhe në preferencat e publikut edhe këngë të tjera!

Agjencia për Zbatimin e Gjuhës – pjesë e aktiviteteve për Ditët e Alfabetit

“Në suaza të bashkëpunimit ndërmjet Agjencisë për Zbatimin e Gjuhës dhe Institutit të Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve sot në Manastir filluan aktivitetet për shënimin e 111-vjetorit të Ditës së Alfabetit të Gjuhës Shqipe.

Në këtë aktivitet morën pjesë funksionarë politikë, dashamirë të kulturës etj. Para të pranishmëve foli drejtori i ITSHKSH-së në Shkup – dr. Skender Asani, zëvendëskryeministri Sadulla Duraku, pasardhësi i familjes së Hasan Prishtinës – Mehmet Prishtina, drejtori i Muzeut të Alfabetit të Gjuhës Shqipe në Manastir – Nuer Arsllani. Po ashtu, fjalë përshëndetëse mbajti edhe drejtori i AZGJ-së, dr. Ylber Sela, i cili, mes të tjerash, tha: “Gjuha njihet si një nga karakteristikat themelore të një identiteti etnik të një populli. Në vitin 1908 u unifikua alfabeti, kurse tash kemi nisur të unifikojmë terminologjinë e fushave të ndryshme.”

Me këtë rast, u promovua edhe libri “Lëvizja protestante te shqiptarët” e autorit Dejvid Hosaflluk. Fjalë rasti për librin kishte dr. Jorina Kryeziu-Shkreta, Ledio Hala dhe Bertina Salliu. Pas tyre, foli edhe vetë autori i librit, i cili u përqendrua në historikun e lëvizjes protestante te shqiptarët, veçanërisht për kontributin e tyre në Manastir, ku u mbajt Kongresi i Alfabetit.” – zyra për informim, Agjencia për Zbatimin e Gjuhës

Elezi: Përkrahje më e madhe ndaj biznesit në buxhetin e ri!

Sektori privat është një gjenerues i rëndësishëm i rritjes ekonomike dhe për këtë arsye Qeveria mbetet e përkushtuar të krijojë politika të përshtatshme në përgjigje ndaj sfidave kryesore me të cilat përballet ky sektor, kështu thekson zëvendësministrja e financave Shiret Elezi pas prezantimit të Propozim-buxhetit për vitin 2020, ndërkohë që ka sqaruar edhe masat përmes të cilave do bëhet subvencionimi, mbështetja ndaj kompanive dhe masat aktive të punësimit ku do të injektojnë 6.7 miliardë denarë në sektorin privat.

“Masa për subvencionimin e kontributeve të pagave për ato kompani që do të rrisin pagat nga 600 në 6000 denarë janë siguruar 2.4 miliard denarë. Kjo masë jo vetëm që adreson problemin e tërheqjes, mbajtjes dhe motivimit të stafit cilësor, por është hartuar në mënyrë sistematike dhe të qëndrueshme, pasi kontributet për pagat e ngritura do të rrjedhin drejtpërdrejt në fondet”, vlerëson kështu Elezi.

Zëvendësministrja e financave theksoi se 3 miliardë denarë u alokuan për rritjen e konkurrencës në sektorin privat përmes masave për investime të reja, masave për të mbështetur eksportet dhe pushtimin e tregjeve të reja, mbështetje për krijimin e vendeve të punës, mbështetje për ndërmarrjet e vogla dhe të mesme, inovacion, zhvillimi teknologjik dhe kërkimet, si dhe investimet e huaja në zonat teknologjike të zhvillimit industrial.

Elezi thekson se edhe me politikat aktive të punësimit në vlerë prej 1.3 miliardë denarë do të mbështetet biznesi privat pasiqë mundëson rikualifikimin e stafit për të përmbushur nevojat e këtij sektori.

“Qëllimi i mbështetjes së kompanive të vogla dhe të mesme është rritja e pragut të TVSH-së, i cili do të jetë 2 milion denarë nga 1 janari i vitit të ardhshëm. Kjo do të zvogëlojë barrën administrative si për taksapaguesit ashtu edhe për administratën tatimore, duke çliruar kështu aftësinë për të adresuar ekonominë gri si një sfidë të vërtetë për rritjen ekonomike”, thotë Elezi.

Ajo mes tjerave thtoë se shpenzimet kapitale për vitin 2020 janë të parashikuara në nivelin prej 23.6 miliardë denarë dhe do të nxisin gjithashtu rritjen ekonomike. Projeksioni për shpenzimet kapitale për vitin e ardhshëm është midis parashikimit fillestar të këtij viti dhe ribalancit, që është në përputhje me realizimin e deritanishëm dhe kapacitetet e përdoruesve të buxhetit.

“Me këtë, ne duam të tregojmë një diskurs tjetër të planifikimit të investimeve kapitale. Në këtë drejtim, Ministria e Financave dy javë më parë doli me një metodë të re për transparencë duke monitoruar realizimin e shpenzimeve kapitale. Ju ftoj ta vizitoni të paktën një herë në muaj dhe të kontribuoni për një realizim më të mirë të kësaj metode”, sqaron mes tjerave zëvendësministrja Elezi.

Përndryshe, të ardhurat në Propozim – buxhetin për vitin 2020 kanë parashikuar anën e të ardhurave prej 222 miliardë e 300 milion denarë (3 miliardë e 615 milion), një rritje prej 5.6% krahasuar me këtë vit. Për sa i përket anës së shpenzimeve të Buxhetit, rritja planifikohet të jetë me 5% më shumë krahasuar me vitin e kaluar, me shpenzimet totale në 239 miliardë dhe 700 milion denarë (3 miliardë 898 milion euro).

Deficiti buxhetor për vitin 2020 është parashikuar të jetë 2.3% nga BPK, më i ulët se në vitin 2019, në përputhje me Strategjinë fiskale 2020-2022 dhe rekomandimet e të gjitha organizatave ndërkombëtare. Deficiti gjithashtu u ul me sasi absolute për 160 milion denarë dhe arriti në 17 miliardë 385 milion denar.

Vjen Marsi me fotot e reja , sharmante si kurrë më parë!

Ajo është modele dhe prej kohësh duket se ka qëndruar paksa në heshtje për të ardhur më sharmante se kurrë. Ajo tashmë i ka hyrë edhe një tjetër rruge arti, asaj të aktrimit dhe shumë shpejt do publikohet edhe seriali në të cilin ajo ka një rol. Seriali “Kthetra” nën kujdesin e Musa Sulejmanit, i cili edhe ai është aktor në atë serial si dhe fotografit Dini Casanova, do sjellin diçka shumë të bukur në bashkëpunim me modelen dhe aktoren Marsi. Ajo gjithashtu në dhjetor do jetë pjesë e një konkursi bukurie 24-29 dhjetor në “Miss Universe 2020”, por për këto do flasim në vazhdimësi, duke qenë se Marsi ka vendosur t’i rikthehet karrierës me shumë bindje dhe synime. Ndërkohë në foto duket qartë që Marsi ka ruajtur linja perfekte dhe kujdes të veçantë ndaj look-ut.

Dr. Artan Koni, androlog-urolog, FEBU, FEAPU, flet për gurët në veshka në moshën pediatrike

Gurët në veshka (kalkuloza renale) janë të shpeshtë si në moshën e rritur, ashtu edhe atë pediatrike. Në ndryshim nga të rriturit, gurët tek fëmijët kanë me shumë mundësi për të lënë pasoja në lidhje me funksionimin e veshkës. Për rrjedhojë, në rast se keni dyshime për një patologji të tillë, duhet të konsultoheni me urologun pediatër afër jush.

Në vitet e fundit, guret në veshka tek femijët janë shtuar, për shkak të ndryshimit të mënyrës se të ushqyerit, jetës më sedentare sesa më parë etj. Edhe sëmundjet metabolike janë në një trend rritës në teë gjithë botën. Rrjedhimisht, kjo përkthehet në më shumë fëmijë me gurë në veshka. Gurët nga çrregullimet metabolike janë një ndryshim rrënjësor midis fëmijëve dhe të rriturve. Mënyra e prezantimit të fëmijëve ne spital është e larmishme, por zakonisht koha e diagnostikimit është më e madhe se tek të rriturit. Kjo për vetë faktin se fëmijët nuk i shprehin qartë shqetesimet e tyre, dhe kjo bën që gurët të diktohen me vonesë. Fëmijët me çrregullime metabolike mund të krijojnë gurë që muajt e parë të jetës dhe shqetësimet e kësaj moshe zakonisht ngatërrohen me dhimbjet e thjeshta të barkut ose të daljes se dhëmbëve të rinj. Shpeshherë gurët shoqërohen me infeksione urinare, duke e ngatërruar mjekun në rrugën drejt diagnostikimit.

Megjithëse problemtatikat e diagnostikimit, kurimi i gurëve në veshka është më i lehtë të fëmijët. Shumica e gurëve është me një madhësi që i lejon të dalin vetvetiu. Gjithashtu edhe kanalet urinare janë me elastike në mosha të vogla. Gjatë eliminimit të gurëve, fëmijët duhen ndihmuar me sasi lengjesh të shtuara dhe medikamente për të reduktuar dhimbjen e që mund të kenë fëmijët. Duhet patur parasysh se kapja e gurit që del, duhet të jetë prioritet për prindërit e fëmijës. Guri mund të analizohet dhe të kuptohet arsyeja pse ky fëmijë formon gurë, duke bërë të mundur ndryshimin e dietës ose dhënien e ndonjë medikamenti parandalues për gurët.

Në madhësi më shumë se 6 mm, gurët e kanë të vështirë të dalin vetvetiu, rrjedhimisht fëmijët kanë nevojë për mënyra të tjera kurimi. ESWL (bombardimi i gureve) është një mënyrë relativisht e thjeshtë për thyerjen e gurëve, por përqindja e suksesit nuk është më shumë se 80%. Gjithsesi, duke qenë një mënyrë e cila mund të aplikohet disa herë njera pas tjetrës, ESWL preferohet në gurë më të vegjël se 15 mm, të cilat ndodhen në veshkë. Gurët të pozicionuar në kanalet urinare nuk janë të volitshëm për ESWL sepse komplikacionet janë të mëdha. Kirurgjia endoskopike me lazer është metoda më e mirë në gurët më të mëdhenj se 6 mm. PCNL (nefrolitotomia perkutane) është operacioni standard për gurët më të mëdhenj se 15 mm. Komplikacionet janë pak më të larta krahasuar me ESWL, por përqindja e suksesit është gjithashtu më e lartë. Gjithsesi, lloji i operacionit varet edhe nga problemet e tjera anatomike që mund të kenë fëmijët. Mund të konsultoheni me urologun pediatër për llojet e ndryshme të operacioneve dhe të vendosni më të mirën për fëmijën tuaj. Vlen të theksohet se nuk ka më operacion të hapur për gurët në veshka këto 10-15 vjetët e fundit (përveç institucioneve me mungesa në infrastrukturë e aparatura).

 

Njihuni me talenten e re të muzikës (Video)

Ajo është lindut e rritur në Gjermani. Bëhet fjalë për artistja e re dhe të talentuar Elsa, e cila sapo ka publikuar projekt me te ri muzikore.

Kënga është punuar nga Shpeta Sounde ndërsa teksti në gjuhën gjermane nga Katharina Seidel.

Ky projekt është finalizuar edhe me videoklip nga Urban Graphics.

Përndryshe Elsa është shfaqur shume stil madje ka venë në pah zërin dhe talentim e saj në muzikë.

Elezi: Po finalizohen projekte infrastrukturore në rajonin e Pollogut!

Tetovë, 13 nëntor – Dje në seancën e rregullt qeveritare zëvendësministrja e financave Dr. Shiret Elezi ka elaboruar një pjesë të madhe të punës që ka bërë Ministria e financave edhe atë projekte shumë të rëndësishme të cilat janë finalizuar dhe disa prej tyre pritet që të marin frymë në rajonet shqiptare e që kapin shumën prej 223 milion denarë.

Kështu, zëvendësministrja Elezi para kabinetit qeveritarë ka treguar se është rekonstruar rruga rajonale në fshatin Grupçin e që lidh edhe fshatin Novo Sellë, ndërkohë që në komunën e Zhelinës është bërë dhe rekonstruimi i objektit të shkollës fillore ‘Fan Noli’ në fshatin Trebosh, projekt ky në vlerë prej 21 milion denarë ndërsa shfrytëzues të këtyre të mirave janë banorë të fshatrave Grupçin, Novo Sellë, Trebosh, e Pallaticë.

Gjithashtu në fshatin Negotinë dhe Dobër Doll të komunës së Vrapçishtit është bërë ndërtimi i stacionit të filtrimit në vlerë prej 30.6 milion denarë derisa shfrytëzues të ujit për pije janë edhe banorët e fshatit Toplicë.

Edhe komunës së Gostivarit i janë ndarë grant mjete në vlerë prej 2.6 milion denarë për furnizimin e pajisjeve për mirëmbajtje të ndriçimit publik, instalimit të fotovoaltike në ndërtesën komunale, objekt stacioni të filtrimit të ujësjellësit në Gostivar, ndërmarja publike për veprimtari komunale Komunalec – Gostivar.

Ndërtimi i bulevardit V.S.Bato në Tetovë në vlerë prej 60.64 milion denarë është një tjetër projekt mjaft i rëndësishëm për të gjithë banorët e rajonit të Pollogut, si një projekt gjigant dhe shumë parësorë.

Në komunën e Bogovinës janë siguruar 5 maqina komunale dhe 1 makinë për shërbime komunale, transport të mjeteve, mbetje komunale etj, në vlerë prej 24.7 milion denarë.

Në ndërkohë në përgaditje e sipër janë projektet e mëdha për rajonin e Pollogut përmes grant mjeteve MSIP2 në vlerë prej 86.1 milion denarë dhe 1.4 milion denarë, përkatësisht furnizimi me autobus për komunën e Tetovës si dhe rehabilitimi i rrugës lokale në komunën e Mavrovë-Rostushë edhe atë në vlerë prej 13.84 milion denarë.

“KUGELN”, super projekti muzikor nga MALi (Video)

Industria muzikore shqiptare aktualishtë është shumë produktive, fal artistave të talentuar dhe përqafimit me rryma të reja muzikore aktualisht kjo industi po sundon Europen. Një artist i ri po që premton shumë në industrinë e muzikës Gjermano-Shqiptare është MALI . Tregu i muzikës sonë çdo ditë e më shumë po pasurohet me emra të rinj që futen në këtë treg të ngjeshur . Një artist i ri po që premton shumë në industrinë e muzikës është MALI . MALI sapo ka publikuar projektin e ti më të ri me titull “ KUGELN” . Ky projekt është punuar në mënyr shumë profesionale dhe Artisti ne fjal e sjell të interpretuar në mënyrë të veçantë, këngë e cila pritet të rezultojë shume e suksesëshme. Shumë prej artistëve tanë edhe pse emra të rinj janë pritur mirë nga publiku, MALI është një emër që premton të ngritet shpejt në skenë. Kënga – KUGELN menjëher pas lansimit në youtube është vërshuar nga klikimet dhe komentet me nota shumë pozitive. Videoklipi është realizuar nga ProAlvison dhe artisti në fjal ka ardhur extra në Tetov vetem për këtë projekt. MALI Preardhjen e ka nga Tetove ndërsa jeto në Gjermani ( Düsseldorf ) Filloj karierën në American Football me 14 vjet në Duesseldorf , mbas 3 muajve u bë kapiten me 15 vjet lojtar në Grupen u19 dhe 4 vjet lojtar në Bundesligë edhe në kombetaren gjermane ( american football)  Për arsyet private e refuzoi karrierën në Kollegjun e USA . Muziken professional e bën qe nga viti 2018.

Elezi: Në buxhetin e ri adresojmë prioritetet, mes tyre dhe resurset njerëzore!

Në fokus të Propozim buxhetit për vitin 2020 do të jenë investimet në kapitalin njerëzor, gjegjësisht në sistem më të mirë shëndetësor, arsimor dhe social dhe mbështetje e fuqishme për rritje në sektorin real. Këtë vit investojmë gati 56 për qind nga shpenzimet totale buxhetore në sferat në të cilat mbështetet kapitali njerëzor, gjegjësisht shëndetësia, arsimi dhe sociali kështu theksoi zëvendësministrja e financave, Shiret Elezi në prezantimin e Propozim-buxhetit për vitin 2020 para bashkësisë së biznesit, sektorit joqeveritar, sindikatave dhe ekspertëve, event ky që u organizua në Ministrinë e financave. Propozim buxheti është në vlerë prej 222.3 miliard denarë kurse shpenzimet janë në vlerë prej 239.6 miliard denarë dhe deficiti prej 17.4 miliard denarë ose 2.3%.

Elezi theksoi se ngjarjet e tilla janë praktikë e mirë, sepse mund të dëgjohen aspektet dhe mendimet e ekspertëve, sindikatave, sektorit të biznesit dhe sektorit joqeveritar. “Shkaku për të cilin mbështetja e kapitalit njerëzor është në fokus, gjegjësisht investimi në qytetarët dhe krijimi i kushteve më të mira për jetë, është sfida me të cilin përballemi si vend: ta ruajmë dhe ta përmirësojmë kapitalin tonë njerëzor. Nëse nuk investojmë në vazhdimësi në kapitalin njerëzor, si vend nuk do të kemi fuqi punëtore të përgatitur për vendet e punës të së ardhmes, nuk do të jemi konkurrues me ekonominë botërore dhe nuk do të mund të ruajmë rritjen ekonomike”, vlerësoi mes tjerave zëvendësministrja Elezi.

Jemi të vetëdijshëm se si vend sipas indeksit të kapitalit njerëzor, i cili e mat produktivitetin potencial të fëmijës sipas asaj që është investuar në të përmes shëndetësisë, arsimit dhe kujdesit social, mbesim prapa në rajon.

“Buxhet i mirë, është ai i cili i adreson prioritetet, ndërsa prioritet për rritje dhe progres të vendit është kapitali njerëzor”, potencoi kështu Elezi.

Elezi theksoi se deficiti buxhetor për vitin 2020 është përcaktuar në nivel prej 2,3 për qind, gjegjësisht në nivel më të ulët nga ky vit për të cilën është projektuar deficit prej 2,5 për qind, dhe në vitin 2018 kur është projektuar deficit prej 2,7 për qind.

“Ky është tregues i rëndësishëm i përcaktimit të fuqishëm për konsolidim fiskal, i shoqëruar me disiplinë të mëtutjeshme buxhetore dhe hapësirë të siguruar fiskale për mbështetje të ekonomisë vendore dhe qytetarëve dhe projekteve infrastrukturore”, tha para të pranishmëve zëvendësministrja Elezi.

Theksoi se projeksionet në buxhet janë bërë në bazë të rritjes së parashikuar për vitin e ardhshëm prej 3,8 për qind të BPV-së, i cili bazohet në rritjen e konsumit privat, eksportit dhe investimeve – publike dhe private. Rritja e pagës neto në vitin 2020, shtoi, është projektuar më 6.3 për qind, që bazohet në efektet nga rritja e pagës minimale, e cila do të rritet për 2.000 denarë nga dhjetori i këtij viti, por edhe rritja e pagave në sektorin privat, të mbështetura përmes masës për subvencionimin e kompanive private të cilat do ta rrisin pagën e të punësuarve.

Propozim buxheti për 2020 i cili përveç rritjes së rrogave të mjekëve, motrave medicinale, mësimdhënësve dhe rritjen e pensioneve shtohen edhe mjete për:
– Teatrin shqiptarë në Shkup;
– Teatrin në Tetovë;
– Rikonstruimin e pendës së lumit Shkumbin në Shipkovicë;
– Universitetin “ Nëna Terezë” në Shkup,
mjete per Universitetin e Tetoves, etj
– Agjencinë e gjuhës;
– Inspektoratin e gjuhës
– Spitalin në Kërçovë etj.

Shkalla e papunësisë në tremujorin e dytë të vitit 2019 është 17,5 për qind, përderisa në vitin 2020, sipas saj, pritet që të ulet në 16,1 për qind. Shkalla e punësimit pritet të rritet deri në 48,2 për qind në vitin 2020. Propozim buxheti i përgatitur nga Ministria e Financave nesër do të shqyrtohet në seancë qeveritare. Pas miratimit nga ana e Qeverisë do të dorëzohet për procedurë edhe në Kuvend.